Rij-impressie van de Porsche 911 Cabriolet! + Foto's!
Ook al zat je afgelopen weken misschien liever bij de open haard dan in een open auto, Porsche warmt ons alvast op voor het komende voorjaar met de cabriolet op basis van de 991, de eind 2011 geïntroduceerde 911. En komt die zon er straks door, dan verdwijnt de ingenieuze stoffen kap in 13 tellen in de achtersteven en zit je 100% open!
Een ingenieuze kap? Zeker, en wel om meerdere redenen. Nu hadden we ook niet anders verwacht van een auto die met een hoge graad van perfectie is ontwikkeld en gebouwd. Ja, een Ferrari biedt meer passie en een Aston Martin is zeer sexy; de 911excelleert juist in die disciplines die voor de ware liefhebber van rijden op ’t hoogste niveau bovenaan het verlanglijstje staan. Daar zijn vriend en vijand het wel over eens. Op zondagmiddag jaag je ‘m genadeloos via de Slotemakerbocht naar het Scheivlak, maandagmorgen brengt hij je met hetzelfde gemak en met verrassend veel comfort naar de zaak. De kap dan. Onder het stof gaat een geraamte van magnesiumsegmenten schuil. Licht en sterk. Porsche claimt dat de constructie net zo stijf is als die van een hardtop en dat de isolatie van kou, warmte en geluid zeer dicht aan die van de Carrera coupé grenst. De complete huif verdwijnt met chirurgische precisie is het aantrekkelijke achterwerk en met dezelfde mate van verfijning komt na een druk op de knop een windschot achter de voorstoelen tevoorschijn. Is ’t dak gesloten en bekijk je de 911 en profil, dan zul je zien dat het silhouet niet afwijkt van dat van de Coupé. Al met al een fraai staaltje industrieel vernuft, deze kapconstructie, die de 911 haast tot een coupé-cabrio maakt.
Lichter, schoner, goedkoper In Nederland en Duitsland is de cabriolet goed voor ongeveer veertig procent van de totale verkoopcijfers van de 911. De nieuweling staat als Carrera en als Carrera S in de prijslijst, meer varianten volgen later. Maar hé, wat is er mis met een 350 pk sterke zescilinderboxer, de, eh, basismotor voor de 911? Downsizing prima, maar een viercilinder met turbo zou de doodsteek zijn voor deze rijdende legende. Ten opzichte van de vorige Carrera, heeft de motor van de huidige versie minder inhoud (was 3.6, is nu 3.4). Desondanks levert de machine vijf pk meer vermogen, zij het bij 900 toeren meer dan zijn voorganger. Het koppel is gelijk gebleven, maar ook daarvoor zijn meer toeren nodig, en wel 1.200. Minder daadkracht bij lage toeren, zo lijkt het. Alle inspanningen zijn echter niet voor niets geweest. Ook Porsche voelt de hete adem van de strenge Europese CO₂-politie in haar nek en zo zien we dat de uitstoot met bijna dertig gram naar beneden ging. De Carrera S heeft hetzelfde aantal cc’s, kreeg meer pk’s en meer koppel, eveneens afkomstig uit een hoger toerental. Plus een aan de 3.4 evenredige reductie van CO₂-uitstoot. Dankzij zaken als een zevenversnellingsbak, elektrische stuurbekrachtiging en gewichtsbesparing (ca. 60 kg) scoort de 911 betere cijfers tijdens de verbruiksmeting en minder grammen vertaalt zich bovendien in een iets vriendelijker prijskaartje. Inderdaad, meer 911 voor minder geld!
Zevenbak is wennen We hebben voor de testrit onze keuze laten vallen op de handgeschakelde versie, die in dit geval is gekoppeld aan de 3,4-litermotor. Als altijd is de zitpositie perfect in te stellen, een belangrijke voorwaarde om lekker te kunnen sturen. Bij het inleggen van de eerste versnelling valt al op hoe verfijnd de bak zich laat bedienen. Van de redelijk grote afstand tussen pook en transmissie is niets te bespeuren. Nog zes te gaan! Vanzelfsprekend gaat het tot en met zes allemaal heel vanzelfsprekend. Maar ook het hoogste verzet, helemaal rechtsboven, laat zich net zo gemakkelijk vinden en zorgt ervoor dat de motor bij een snelheid van 120 km/h nét geen 2.200 toeren draait. Maar nu terug van zeven naar zes, hoe gaat dat? Vergelijkbaar met de gang van vijf naar vier, wat het schakelpatroon betreft. Toch tikt de pook niet als vanzelf terug naar zes. Enerzijds moet je ‘m losjes naar achter trekken om te voorkomen dat je in één keer terug naar vier zou gaan, want dat is waar de veerdruk ‘m naar toe trekt. Dus is het zaak om ervoor te zorgen dat je in de gang tussen vijf en zes blijft, wat een lichte zijwaartse druk vereist. Waardoor je ongewild tóch weer in het pad voor de zeven terechtkomt. Een tikkie omslachtig is het dus wel, die zevende versnelling. De overbrengingsverhoudingen zijn goed gekozen, met een twee die ruim over de 100 km/h gaat en een vrij korte vier en vijf. Optie twee is Porsche’s dubbelkoppelingstransmissie, PDK. Dankzij de lagere CO₂-uitstoot is die versie zelfs goedkoper.
Stijve koets Het geluid van de zescilinderboxermotor draagt voor een substantieel deel bij aan de zeer intense rijbeleving die de 911 biedt. Zeker wanneer je voor de modus ‘sport plus’ kiest, waarmee meer aanzuiggeluiden hoorbaar zijn en de respons op het gas een stuk enthousiaster is. Tot vierduizend toeren is er die donkere, massieve grom, daarboven komt de machine pas goed op stoom en brult hij vrolijk door tot aan de rode markering op de schaal van de toerenteller. Ja, 350 pk in een auto die ongeveer net zoveel weegt als een Skoda Superb is meer dan voldoende! Heikel punt bij een onthoofde auto is de stijfheid van de carrosserie. Dat uit zich op slecht wegdek vaak in een trillende voorruit en een bevend stuur. Niets van dat alles in de 911. Oké, zeer minimaal dan, wat we een enkele keer aan een heel lichte vibratie van de binnenspiegel zien. Het mag eigenlijk geen naam hebben. De hoeveelheid grip die het onderstel genereert, is verbluffend. Met groot gemak kun je krankzinnig hard bochten aanvallen en op het juiste moment weer met vol vermogen uitaccelereren. Niet meer zo listig als de 911 ooit was, maar domweg subliem. Met gesloten kap waan je je in een coupé, mede door de harde bekleding van de hemel. Pas als je schuin naar achteren blikt, word je door het beperkte zicht eraan herinnerd dat je met de cabriolet onderweg bent. Want ook akoestisch zijn er vrijwel geen verschillen. Kiezen voor een 911 is niet moeilijk. Kiezen tussen de coupé en de cabriolet is echter lastiger dan ooit tevoren. Het zou ons niet verbazen als het percentage open 911’s de komende jaren iets omhoog gaat. Volgende maand staat hij bij de dealer. Voor foto's kijk hier onder!
Bron: https://www.autoweek.nl/rijimpressie/1211/porsche-911-cabriolet |